Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Rys Joachim

Rys Joachim se narodil v roce 2013 na rakouské straně Novohradských hor, ve Fraiwaldu. Poprvé byl vyfocen jako půlroční kotě, jak večeří s matkou a sourozencem čerstvě ulovenou srnu. To bylo v listopadu 2013. Tehdy nám zamotal hlavu tím, že už byl velký jak dospělý rys, a nějakou dobu jsme si proto mysleli, že Joachim musí být ta matka. Jak se ukázalo později, nebyl. Byl to pěkný mladý kocour, který, jak už to u kocourů bývá, nezůstal v místě svého narození, ale našel si nový domovský okrsek ve zhruba 60 km vzdálené oblasti pravého břehu Lipna, oblast českého Vyšebrodska a rakouského Sternwaldu, kde žije od podzimu 2015. Joachim je pravý přeshraniční rys - pohybuje se pravidelně v ČR i v Rakousku, a státní hranici okázale ignoruje.

Na monitoringu rysů spolupracuje hned několik organizací: Luchsprojekt Bayern, Luchsprojekt Nord Osterreich, Nationalpark Bayerischer Wald, Hnutí DUHA a NP Šumava.

Joachim jako mládě

Rys Joachim

Rys Joachim

Rys Joachim

Rys Joachim

Rysí příběhy vychází s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska Ministerstva životního prostředí.

Projekt probíhá ve spolupráci s Beleco z. s.