Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Rysí den 2021

Jedenáctý červen je již čtvrtým rokem mezinárodním dnem rysa. V několika státech se koná množství různých akcí pro veřejnost, jejichž cílem je seznámit veřejnost s touto šelmou.

Mapa akcí k mezinárodnímu rysímu dni zde.

V rámci nového projektu Rys-Luchs, který právě začíná, se proto i my přidáváme k oslavám rysího dne.

Rys ostrovid (Lynx lynx) je ohroženým a chráněným druhem u nás, v Rakousku i celé Evropě. V současné době se trvale vyskytuje i v oblasti česko-rakouského pohraničí, na které se nový projekt zaměřuje. Drtivá většina těchto rysů je „mezinárodních“, putují mezi Českou republikou a Rakouskem. Je proto důležité, aby čeští a rakouští odborníci spolupracovali na určování rysů, na přípravě společných seznamů i map a aby spolu byli schopni přesně vyhodnotit stav rysí populace, která je malá, izolovaná a ohrožená pytláctvím i autodopravou.

Pojďte se k dnešnímu dni seznámit s šesti česko-rakouskými rysy.


Rys Luděk

Rysí kocour Luděk se proslavil jako rys - cestovatel. Za půl roku ušel trasu dlouhou minimálně 130 km. Z Prachaticka k rakouskému Linzi a pak do Novohradských hor. Při svém putování musel opakovaně překonat dálnice, železnice i řeku Dunaj.


Rysice Marylin s koťaty

Česko-rakouská rysí kočka Marylin obývá oblast pravého břehu Lipna. Je zkušenou matkou, která už odchovala pět vrhů koťat. Na této fotografii vede svá dvě koťata z roku 2017.


Rys Vendelín

Rysí kocour Vendelín se narodil v roce 2017 v Novohradských horách jako jeden ze tří synů rysice Jiskry. Když dospěli, přebral toto území jeho bratr a Vendelín musel odejít pryč. Kocouři se o svá teritoria nedělí.


Rys Lesk

Rysí kocour Lesk se narodil v roce 2017 v Novohradských horách jako jeden ze tří synů rysice Jiskry. Když dospěli, zvítězil nad svými bratry a stal se zde jediným samcem. V teritoriu má dvě kočky - Bouři a Lee.


Kotě rysice Anny

Kotě kočky Anny, narozené na jaře 2019 u Rožmberka nad Vltavou, ve věku zhruba jednoho roku opustilo matku a teď si hledá nové teritorium. Při hledání nového území mohou rysí puberťáci urazit i více než 100 km.


Rysice Leila

Česko-rakouská rysí kočka Leila obývá oblast pravého břehu Lipna. Na fotografii si pečlivě olizuje tlapku. Pravidelná očista celého těla, zejména pak různých škrábanců a povrchových zranění je důležitou součástí péče o rysí zdraví. (foto Grünes Herz Europas- Nationalparkregion Donau-Moldau)