Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Záznamy plchů od vás - nádherné fotky i vzácný plch zahradní

plch zahradní (autor: Jana Holá)

Jak už jsme několikrát informovali, v průběhu minulého roku jsme zahájili dvouletý celorepublikový monitoring výskytu plcha velkého. Protože je plch poměrně sympatické zvířátko, na které mohou lidé narazit ve svých chatách, na krmelcích, v úlech, či v zahradním domku, snažíme se do mapování zapojit i veřejnost.

Po inzerování v časopisech, na webu a facebooku máme úžasnou odezvu! Už jsme od Vás získali 75 záznamů, přičemž většina z nich je hodnověrně podložena detailním pozorováním či lépe fotografií. Podívejte se na ně s námi. Plši jsou sympatičtí tvorové s velkýma očima a dlouhou srstí. Někdy je můžete nalákat i poměrně blízko nabídnutou potravou a dobře si je tak prohlédnout a pozorovat, jindy až zaráží svou drzostí.

Tentokrát jsme získali ještě větší vzácnost: fotografii plcha zahradního (v úvodu). V České republice je nejvzácnější z našich čtyř druhů plchů. Jeho výskyt na území ČR je dnes omezen pouze na západní Čechy a každý doložený nález má velkou hodnotu.

Nadále sbíráme údaje o plchu velkém i v letošním roce. Proto pokud plcha velkého (či jiné plchy) zaznamenáte, dejte nám prosím vědět, pošlete nám fotku či video.

Kontakty:

Peter Adamík 737475678

peter.adamik-zavinac-upol.cz

Kateřina Poledníková 606598903

katerina.polednikova-zavinac-alkawildlife.eu

Více o projektu Rozšíření plcha velkého a zjištění jeho stanovištních nároků v ČR. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Tato aktivita je realizována za finanční podpory EHP fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí. Za její obsah je výhradně odpovědná ALKA Wildlife,o.p.s. a nelze ji v žádném případě považovat za názor donora nebo Ministerstva životního prostředí.

Galerie