Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Vydra není mazlíček

V posledních letech je čím dál více populární pořídit si vydru jako mazlíčka. Zejména v asijských zemích jsou vydry oblíbené, a tento trend přichází díky internetu a sociálním sítím také do Evropy. Nejčastější dotaz v naší poradně nyní je: Mohu si někde koupit vydru?

NE, A VŮBEC TO NEDOPORUČUJEME. VYDRA NENÍ MAZLÍČEK!

Všechny druhy vyder jsou vyjmenované v CITES přílohách I či II, tedy mezinárodní obchod s nimi je kontrolovaný a regulovaný.

Vydra říční, tedy náš druh, je také chráněná, jak CITES, tak Evropskou směrnicí 92/43/EEC, i našim Zákonem o ochraně přírody a krajiny 114/1992 a dle vyhlášky 395/1992 je silně ohrožený druh. Tedy ulovit ji pro zájmový chov není možné. A žádný legální odchov vyder pro následný prodej u nás neexistuje.

Na internetu se dá dohledat, že vydru někdo jako mazlíčka chová. Je to ale díky nelegálnímu prodeji vyder odchytaných z volné přírody či nelegálních odchoven. Protože se jedná o „módní vlnu“, je to velký problém, který ohrožuje populace volně žijících vyder v Asii.

Vydra je jako mládě roztomilé zvíře, ale to je i tygr. V dospělosti se její chování změní a bývá poměrně agresivní, i vůči svému „páníčkovi“. Na kousnutí vydrou nezapomenete. Nenechte se zmást internetem, většina videí a fotografií ochočených vyder, které na internetu najdete, zobrazují vydry malé (Aonyx cinereus), které jsou daleko menší než je naše vydra říční (Lutra lutra).

Vydry jsou navíc poměrně náročné na péči. Potravou jsou ryby. Kilogram denně! Smrdí, čůrají a kalí, kde je napadne (mimo jiné je to jejich způsob značkování, komunikace). A potřebují vodu! Potřebují alespoň malý rybníček, aby jim byly poskytnuty základní welfare podmínky. Vůbec se nehodí do domácnosti. Jednou u nás doma byl na návštěvě 20 minut Vydrýsek z Večerníčku a okamžitě zboural všechny květináče, kde cítil vodu, a poté se snažil dostat do akvária. Jako buldozer se probourával vším, co jsme měli v bytě s neuvěřitelnou zásobou energie a síly. A výběh na zahradě? Zvíře tam určitě šťastné nebude a nejspíš ho moc často ani neuvidíte.

Ač roztomilá, je vydra šelma s vysokými nároky.

Pokud máte rádi vydry a chcete je pozorovat, pořiďte si fotopast či přístroj s nočním viděním (vyjde to levněji než vydra) a pozorujte ty divoké, které u nás žijí. Vydry se nyní u nás vyskytují všude. Pokud máte jezírko, rybníček, buďte si jistí, že vám tam chodí. Při troše trpělivosti můžete mít krásné zážitky s vydrou, aniž byste nějakou trápili.