Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Sokolí čtyřčata v Dukovanech

Letos poprvé zahnízdili sokoli stěhovaví v instalované budce na komíně jaderné elektrárny Dukovany. Ač zde hnízdil mladý pár, úspěšně vychovali hned čtyři mláďata. Dukovanští je pojmenovali Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem, ale v posledních letech se populaci sokolů na území ČR daří a populace roste, mimo jiné i kvůli dobré spolupráci ochrany přírody a soukromých firem – do instalace budek se zapojují velké firmy jako ČEZ, Unipetrol, ale i různé menší teplárny. Sokoli totiž hnízdí ve výškách nad 100 m, a tak jednou z možných alternativ v dnešní době jsou vysoké komíny. Energetici v Dukovanech se před třemi lety rozhodli využít výšku ventilačních komínů jaderné elektrárny a na každý umístili jednu budku k zahnízdění. Výsledkem je, že po letech se sokoli vrátili také do kraje Vysočina, odkud v minulosti úplně vymizeli.

Samice sokola stěhovavého krmí mláďata

Samice sokola krmí mláďata

Vzácný okamžik - na hnízdo přiletěl pomoci i samec

Oba rodiče na hnízdě

Přes noc samice mláďata zahřívá

Skupina ČEZ podporuje hnízdění sokolů stěhovavých dlouhodobě ve svých elektrárnách Tušimice, Ledvice, Počerady, Prunéřov, Mělník, Trmice a nyní i v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín, kde sokolí páry zahnízdily úplně poprvé. Celkem v průběhu 9 let z elektrárenských hnízd ČEZ vzlétlo 84 mladých sokolů.

Monitoring populace sokola stěhovavého na průmyslových stavbách ČR je realizován s podporou Ministerstva životního prostředí , nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.

Jak šel život na hnízdě si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Galerie