Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Přednášky o vydrách v Krušných horách

Rádi bychom Vám představili výsledky končícího výzkumného projektu Lutra lutra, který probíhal v severních Čechách a přilehlém Sasku. Plánovanou závěrečnou konferenci se nám nepodařilo uspořádat kvůli pandemii Covid-19. Výsledky projektu proto prezentujeme formou série online přednášek.

Pokud máte dotazy, podněty k diskusi či připomínky, můžete nám napsat na email či je napsat do komentářů přímo na Youtube, kde jsou videa nahraná.


Projekt Lutra lutra

Přednáška shrnující cíle, aktivity, výstupy a velmi stručně také základní výsledky projektu, který probíhal tři roky v česko-saském pohraničí.



Výskyt vydry říční v Krušných horách a jejich podhůří

Výskyt vydry říční v oblasti Krušných hor prošel v minulosti dramatickými změnami. V současnosti se vydry v oblasti vyskytují fakticky plošně, využívání toků ale není rovnoměrné.



Genetická struktura populace vydry říční v Krušných horách

Cílem genetické studie bylo zjistit původ krušnohorských vyder a zhodnotit tok genů.



Potrava vyder v Krušných horách a jejich podhůří

Potravní nabídka je jednou ze základních potřeb pro každý druh. Vodní prostředí v Krušných horách i jejich podhůří, zejména na české straně je velmi specifické. Je tedy otázkou, jak si s tím vydry poradí a co zde konzumují.



Deutsche Version


Projekt Lutra lutra

Wir möchten Ihnen das zu Ende gehende Projekt Lutra lutra und manche seiner Ergebnisse vorstellen. Die geplante Abschlusskonferenz konnte wegen der Covid-19 Pandemie nicht stattfinden. Die Ergebnisse des Projektes werden deshalb in Form von online-Vorträgen präsentiert.



Vorkommen des Fischotters in Erzgebirge

Vorkommen des Fischotters im Osterzgebirge und im Erzgebirgsvorland in Sachsen und in der tschechischen Republik 2019-2020.



Genetische Struktur der Fischotterpolpulation im Erzgebirge

Genetische Struktur der Fischotterpolpulation im Erzgebirge



Der Nahrung Des Fischotters im Erzgebirge

Das Ziel der Studie war eine Untersuchung der Zusammensetzung der Nahrung des Fischotters im Erzgebirge.