Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Nechme přírodu dělat její práci

Podívejte se jak kuna skalní chytá svoji večeři - je to fantastická „mašina“ na regulaci hlodavců! Není to úžasné vidět, jak příroda sama sebe reguluje?

Na pole stříkáme umělá hnojiva, herbicidy, rodenticidy. Opravdu chceme mít tolik chemických látek v pitné vodě a v našem jídle?

Rodenticidy zabíjíme i jiná zvířata! Je velmi těžké, spíše nemožné, zaměřit jed na konkrétní problematický druh bez toho, aniž bychom ovlivnili ekosystém, ve kterém žije. V loňském roce, při krátkém povolení plošné aplikace rodenticidů, bylo nalezeno hned několik druhů volně žijících zvířat - 80 zajíců, dva čápi bílí a několik bažantů, kteří byli otráveni tímto jedem. Je to riziko i pro naše domácí zvířata - psy a kočky.

Měli bychom také chránit naše ohrožené druhy! Používání rodenticidů je velkým rizikem pro naše ohrožené druhy, jako např. sýčka obecného (v současnosti u nás hnízdí jen 100 - 130 párů) či sysla obecného (což je hlodavec, tedy cílový druh rodenticidů). Sýček se hlodavci živí stejně jako kuna z videa. V boji s přemnoženými hlodavci je to pomocník, ale aplikací rodenticidů ho naopak ohrožujeme.

Přemnožení hlodavci způsobují nemalé škody zemědělcům, ale určitě existují lepší řešení než jedy. Jedním z nich je určitě nechat přírodu dělat její práci.