intranet
cz en

Čáp černý

obrázek - Čáp černý (Ciconia nigra, Linnaeus, 1758) je tím méně známým z našich dvou druhů čápů. I přes svoji velikost žije skrytě v lesích, potravu loví především na potocích či mělkých mokřadech. V České republice jeho početnost neustále narůstá, potkat se s ním můžete prakticky ve všech koutech naší země. V posledních letech je díky vyšší početnosti a možná menší plachosti i častěji k vidění.

Čáp černý - biologie

Od čápa bílého ho ve stoje poznáte na první pohled podle černého krku a hlavy, v letu občas dochází mezi laiky k záměně, neboť i čáp černý má bílé břicho.

Čáp černý – rozšíření, ohrožení a statut

Areál hnízdního rozšíření druhu zasahuje od západní Evropy po nejvýchodnější oblasti Asie. Čáp černý pravidelně migruje, většina evropské populace zimuje v rovníkové Africe, v posledních letech však někteří jedinci zimují ve Španělsku, na Balkánském poloostrově či v Izraeli.

Čáp černý - projekty

Pracovníci společnosti se dlouhodobě věnují monitoringu čápa černého na Vysočině i v jiných koutech ČR.