Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Výzva! Pomozte mapovat výskyt plcha velkého

V letošním roce proběhne první systematické mapování plcha velkého v České republice. Mapovat výskyt budou zkušení/proškolení mapovatelé na základě poslechu specifických hlasů plcha v letním období. Ale i Vy se můžete zapojit!

Plcha velkého můžete buďto poznat podle vzhledu nebo podle typického pištění a hvízdání. Nejčastěji se s plchy můžete potkat v bučinách, doubravách, ale i v zahradách a parcích, na posedu, v hnízdní budce i v chatce.

Jak plcha velkého poznáte? Ozývat se začne asi půl hodiny po soumraku a pak prakticky celou noc až do rána.

Jeho hlas si můžete poslechnout na přiloženém mp3 souboru.

volání plcha velkého (mp3 formát)

Podle vzhledu se dá plch také poznat. V České republice žijí čtyři druhy plchů. Jsou to malí až středně velcí hlodavci, typický je pro ně zejména chlupatý ocas.

Plch velký je nenápadně zbarvený: svrchní strana stříbrně lesklá, šedohnědá, spodní strana bílá, ostře oddělena. Uši jsou malé, kulaté a velké oči, tmavě olemované. Ocas je huňatý.

plch velký je nenápadně zbarvený, zhora stříbřitě šedý, vespod světlejší, má dlouhý huňatý ocas

plch velký (autor: Lubomír Hlásek)

Plch lesní je středně velký plch s huňatým ocasem bez koncové štětičky prodloužených chlupů. Zbarvení srsti je žlutohnědé či hnědožluté, břišní strana těla bývá bílá nebo slabě nažloutlá. Na hlavě se táhne od oka k ušnímu boltci tmavý, téměř černý pruh. Ušní boltce jsou malé a zakulacené.

plch lesní má hnědošedé zbarvení srsti s černou páskou přes oči

plch lesní (autor: Lubomír Hlásek)

Plch zahradní má z našich plchů nejnápadnější zabarvení. Základní barva hřbetu a hlavy je šedohnědá až hnědočervená, spodní strana těla bývá naopak čistě bílá a je ostře ohraničená. Ocas je pokrytý krátkou tmavohnědou srstí a zakončený černobílou štětičkou prodloužených chlupů. Po stranách hlavy se táhne od oka výrazný tmavý pruh, zasahující až ke krku. Oči i ušní boltce jsou poměrně velké.

plch zahradní má šedohnědě zbarvenou srst, černou pásku přes oči a ocas není tak chlupatý, ale na jeho konci je černobílá štětička

plch zahradní (autor: Lubomír Hlásek)

Plšík lískový je nejmenší zástupce plchů: zbarvení je jednotvárné: srst má rezavě okrovou, břicho světlejší. Ocas je dlouhý a huňatý.

plšík lískový je rezavě zbarvený

plšík lískový (Lubomír Hlásek)

Pokud tedy plcha velkého (či jiné plchy) zaznamenáte, dejte nám vědět.

V dnešní době řada z Vás má u sebe techniku, pomocí které můžete záznam jak zvuk, tak fotku či video doložit. Za takové záznamy s údajem o datu a místě budeme velmi vděční.

Kontakty:

Peter Adamík 737475678 peter.adamik-zavinac-upol.cz

Kateřina Poledníková 606598903 katerina.polednikova-zavinac-alkawildlife.eu

Více o projektu zde. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Tato akce byla realizována za finanční podpory EHP fondů 2009-2014 a Ministerstva životního prostředí. Za její obsah je výhradně odpovědná ALKA Wildlife,o.p.s. a nelze ji v žádném případě považovat za názor donora nebo Ministerstva životního prostředí.