Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Rysice Jiskra má dvě koťata

Rysí kočka Jiskra z Novohradských hor má dvě koťata! Fotka této rysí rodinky je prvním důkazem o rozmnožování rysa v Novohradských horách na české straně. Navíc jde o první zaznamenanou česko-rakouskou rysí rodinu. Jiskra se totiž pohybuje se svými koťaty na obou stranách hranice.

Jiskra s koťaty

Jiskra, která se narodila před dvěma lety na Prachaticku, přišla do Novohradských hor/Freiwaldu letos v zimě a zdá se, že se zde usadila natrvalo. Otcem jejích koťat bude pravděpodobně tříletý rys Jan, syn česko-bavorské rysice Silvy. Jan pochází z Národního parku Bavorský les a do Novohradských hor, respektive Freiwaldu přišel také tuto zimu, po cestě byl zaznamenán v lesích u Freistadtu. Víme, že Jiskra a Jan se setkali v období říje a tato setkání nebývají u rysů nijak nevinná. Jediným dalším samcem, který v současnosti obývá Novohradské hory je navíc Jiskry bratr Luděk, a považujeme za dost nepravděpodobné, že by si spolu sourozenci něco začali. Vše tedy ukazuje na to, že šťastným otcem je v tomto případě Jan. Nejen u člověka, ale i u rysů ale platí, že otec není nikdy jistý a tak pokud nezískáme DNA vzorek přímo od koťat, jen Jiskra bude vědět kdo je skutečně otcem jejích flekatých koťat.

Rys Jan

Rysí příběhy vychází s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska Ministerstva životního prostředí.

Projekt probíhá ve spolupráci s Beleco z. s.