Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Rys Jan - další cestovatel

Rys Jan se narodil na jaře 2014 ve východní části národního parku Bavorský les, jako jedno ze dvou koťat rysice Silvy. Se svou rodinou strávil první rok života, a poté si odešel hledat nové teritorium. Na podzim 2015 byl zaznamenán na rakouské straně nedaleko Freistadtu, kde se mu ale asi moc nelíbilo a tak se přesunul dál na východ. Od ledna 2016 se pohyboval v Novohradských horách. Strávil tam období říje s kočkou Jiskrou, která má teď (dle fotomonitoringu nejspíš Janova) koťata. Myslivci z Českokrumlovska jej ale teď zachytili fotopastí v Blanském lese (foto v úvodu): http://www.rozhlas.cz/cb/zpravodajstvi/_zprava/stalym-obyvatelem-lesu-na-krumlovsku-je-rys-ostrovid-zachytila-ho-fotopast–1668808.

Situace v Novohradských horách zůstává také zajímavá. Po odchodu Jana tu zbyl rys Luděk a dvě kočky Jiskra a Norah, což by bylo u rysů normální uspořádání (většinou má dospělý kocour v teritoriu 2-3 kočky). Jenže Jiskra je Luďkova sestra navíc asi s Janovými? koťaty.

rys Jan jako mládě

rys Jan s Jiskrou v Novohradských horách

putování rysa Jana

Rysí příběhy vychází s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska Ministerstva životního prostředí.

Projekt probíhá ve spolupráci s Beleco z. s.