Výzkum a ochrana volně žijících živočichů

Rysí máma Michelle

Rysí kočka Michelle žije na Prachaticku, tedy aspoň od té doby, co ji fotopasti poprvé zaznamenaly. Již skoro dva roky můžeme sledovat její příběh. Poprvé ji zaznamenala fotopast v listopadu 2014.

Loňské jaro jsme zjistili, že má dvě mláďata. Rysí koťata se rodí v květnu nebo červnu. O koťata se stará pouze samice. Většinou zůstávají s matkou do období říje, tedy leden až březen dalšího roku. Pak už se musí postarat samy o sebe.

V dubnu jsme zaznamenali Michelle sledující místního samce Morrise. Morris je pravděpodobně otec jejích mláďat, protože se pohybuje ve stejné oblasti jako ona. V té době jsme si mysleli, že dojde znovu k páření a Michelle bude mít nová mláďata.

Fotografie a video z letošního dubna ale ukazují, že obě Michellina odrostlá koťata se stále drží mámy a nechtějí ji opustit. Ne každá rysí kočka se páří každý rok - někdy se potřebuje po koťatech zotavit delší dobu, má zdravotní problémy, nebo zrovna nepotkala toho správného samce - a tak mají koťata to štěstí, že se o ně máma postará ještě o pár měsíců déle. Pobyt s matkou, která je zkušeným lovcem, a o kořist se se svými koťaty vždy podělí, jim totiž zaručuje jistotu pravidelné večeře.

Na monitoringu rysů v oblasti spolupracují tyto organizace: Luchsprojekt Bayern, Luchsprojekt Nord Osterreich, Nationalpark Bayerischer Wald, Hnutí DUHA a NP Šumava.

Rysí příběhy vychází s grantovou podporou Ministerstva životního prostředí. Materiál nemusí vyjadřovat stanoviska Ministerstva životního prostředí.

Projekt probíhá ve spolupráci s Beleco z. s.